Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017


Κριτική του Βαγγέλη Ραφτόπουλου 12/12/2016 για το Κλουβί με τις τρελές

Στο θέατρο Αθήναιον της Θεσσαλονίκης  απολαύσαμε στη πρεμιέρα μια ξεχωριστή παράσταση, με επί κεφαλής τον ανιδιοτελή θεατράνθρωπο Αχιλλέα Ψαλτόπουλο, λάτρη του θεάτρου και πολύ αφοσιωμένο σε αυτό το λειτούργημα.

Το κλουβί με τις τρελλές, διάσημο κινηματογραφικό έργο, με τους ΤΟΝΙΑΤΣΙ και ΣΕΡΩ, που έμεινε για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των θεατών, μεταφέρθηκε στη σκηνή από τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο, με μεγάλη επιτυχία.
Όνειρο της ζωής του  φαίνεται να ήταν η απόπειρα αυτή, απόπειρα που τον δικαίωσε και κατά τη γνώμη της στήλης ήταν η πιο λαμπρή παράσταση της πολύχρονης ενασχόλησης του Ψαλτόπουλου με το θέατρο.
Με έκδηλη τη ψυχαγωγική πλευρά του έργου και βαθύτερη τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και απόρριψη της, γίνεται μια πολύπλευρη σύνθεση των παραμέτρων αυτών και στο τέλος το happy end έρχεται σαν επιστέγασμα των ανατροπών, του άφθονου γέλιου, της έκθεσης, της συντήρησης,των happenings.
O Ψαλτόπουλος διαχειρίσθηκε σοφά ηθοποιούς και παράσταση, δεν απώλεσε τα ηνία ούτε σε μια στιγμή, κατεύθυνε και καθοδήγησε σωστά και εισέπραξε από τον καθένα τον καλύτερο θεατρικό εαυτό.
Και ο ίδιος όμως ανέβαζε τη ποιότητα και το ενδιαφέρον του κοινού για το έργο, με κορύφωση το τέλος, όπου όλοι οι συμμετέχοντες αποδέχονται εαυτούς και αλλήλους και στήνουν ένα τρελλό χορό.
Και όλα αυτά στο σπίτι ενός ζευγαριού ομοφυλόφιλων μεσήλικων, στην ιδιοκτησία των οποίων βρίσκεται το καμπαρέ «το κλουβί με τις τρελλές».
Το πρόβλημα αρχίζει όταν ο γιος του ενός θέλει να παντρευτεί και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της γνωριμίας του πατέρα του με τους γονείς της νύφης.
Οι καλοί τρόποι συγκρούονται με μια χύμα κατάσταση, η συντήρηση συναντά τη σεξουαλική διαφορετικότητα, η σύγχυση διαδέχεται την απορία και η έκπληξη ακολουθεί τη λογική.
Θα μείνουμε περισσότερο στην Μαριλένα  Μπιντεβίνου, την ενδυματολόγο της παράστασης, που η φροντίδα της για την επιτυχία της παράστασης, την έφτασε στο σημείο να φέρει ενδύματα από ΗΠΑ και ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
Η μετάφραση της Νατάσας Κοντελετζίδου ήταν πιστή και θαυμαστή.
Όλοι οι ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί και συνέθεσαν ένα ωραίο σύνολο
Αξίζει να δούμε μια ευχάριστη παράσταση και να τιμήσουμε τον θεατράνθρωπο Αχιλλέα Ψαλτόπουλο.-
cityculture.gr/ γράφει ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος  
http://cityculture.gr/2016/12/to-klouvi-me-tis-treles-kritiki